Fattigdom
Barnfattigdomen i Sverige kvar på samma nivå
Rädda Barnens nya Barnfattigdomsrapport visar att barnfattigdomen ligger på 12% i Sverige som motsvarar 234.000 barn.
Barn till ensamstående föräldrar och barn till utlandsfödda löper som tidigare störst risk till barnfattigdom.
Den ekonomiska utsattheten är mer än tre gånger så hög bland barn till ensamstående föräldrar trots att klyftan minskat något-
Skillnaden mellan barn som har föräldrar som är födda i Sverige och barn som har åtminstone en förälder som är född utomlands är fortsatt stor. Det visar rapporten som är baserad på siffror från 2013. Nära var tredje barn med utländsk bakgrund lever i ekonomisk utsatthet.
Över hälften av de barn som lever med en ensamstående förälder med utländsk bakgrund hamnar i barnfattigdom. Det kan jämföras med bara ett par procent för barn som lever med två svenskfödda föräldrar.
Försäkringskassans Rapport
Våren 2015 presenterade Försäkringskassan en rapport som visar att var sjätte svensk barnfamilj lever under EU:s fattigdomsgräns. Utan Barn- och Bostadsbidrag skulle siffran hamna på var fjärde familj.
En ny grupp av extremt fattiga växer fram i Sverige
Det finns en grupp fattiga som helt lever under radarn- osynliga i den offentliga statistiken. Gruppen har fått samlingsnamnet: De som hamnar emellan.
Det är människor som lever i absolut fattigdom. Det har inga pengar och vet inte heller när de kommer får några.
Det är människor som levt på Socialbidrag under lång tid mellan 5 till 15 år som dras med skulder som måste betalas, då räcker inte biståndet månaden ut.
I samma grupp finns unga som ännu inte kommit in i arbetslivet, pensionärer med låg pension, personer som befinner sig mellan två försörjningssystem, exempelvis A-kassa, Sjukersättning eller Socialbidrag och till sist en kategori som inte vill ha kontakt med Myndigheterna.