Mobbning på arbetsplatsen
Mobbning – Arbetsmiljöverket
Ansvar att förebygga mobbning
Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt miljöarbete (AFS 2001:1) och kränkande särbehandling (AFS 1993:17) har arbetsgivaren ansvaret för att mobbning förebyggs.
Det är viktigt att arbetsgivaren tydligt klargjort att mobbning och kränkande särbehandling inte ska förekomma på arbetsplatsen. Det är lämpligt att det uttrycks inom ramen för den arbetsmiljöpolicy som ska finnas.
Arbetsgivaren behöver ha en beredskap för det om det skulle inträffa. Genom att ha klara och tydliga rutiner kan det tillgodoses. Skyddsombud och arbetstagare ska ges förutsättningar att medverka i arbetet med att ta fram rutinerna.
Arbetsledningen behöver veta:
När de ska ingripa
Vem som ska ingripa
Vad som ska göras
När det är lämpligare att anlita externhjälp, exempelvis från företagsvården
Arbetsmiljöverket vill framhålla att mobbning och kränkande särbehandling på arbetet i första hand är en fråga för arbetsgivare och skyddsorganisationen på arbetsplatsen.
Det är bra att känna till att Arbetsmiljöverket inte:
Biträder någon part i en konflikt på en arbetsplats.
Tar ställning till vem som bär skuld för mobbning och kränkande särbehandling.
Behandlar frågor som rör kompensation eller ersättning för det inträffade.
För att anmäla mobbning och kränkande särbehandling till Arbetsmiljöverket bör man vända sig till sitt skyddsombud som kan göra en anmälan.
Det kan också vara en fråga för de fackförbund som organiserar arbetstagarna på arbetsplatsen.
När man som enskild arbetstagare gör en anmälan till Arbetsmiljöverket så kallas detta för ”arbetstagarens anmälan”.
Vid arbetstagarens anmälan är det bra att känna till följande:
Enligt 28 kap. 14 § i Offentlighets – och sekretesslagen (OFSL) gäller stark sekretess för arbetstagarens anmälan i ärende om arbetarskydd.
Syftet med bestämmelsen är att en arbetstagare utan risk för repressalier ska kunna ta kontakt med Arbetsmiljöverket och ge information om arbetsmiljöbrister på arbetsplatsen.
Efter anmälan fattas det beslut om eventuell åtgärd i form av exempelvis inspektionsbesök. Arbetsmiljöverket skyddar anmälan genom att belägga den med sekretess. Detta innebär i praktiken att det vid en förfrågan från arbetsgivare eller annan utomstående, svaras det att det varken går att bekräfta eller dementera om det finns en anmälan.
Källa: Arbetsmiljöverket