Självhjälp
Vad är självkänsla?
Självförtroende, självbild och självkänsla handlar om hur man uppfattar sig själv. Den man är och det man tror att man klarar av.
Självkänsla
Du känner att du har ett värde, du litar på ditt eget omdöme. Du behöver inte ha en bekräftelse från andra för att känna att du duger. Ingen kan prestera på topp jämt och bli omtyckt av alla, du duger även om du har en dålig dag. Du känner att du duger som du är.
Självförtroende
Du tror dig kunna utföra olika saker. En del har ett gott självförtroende i alla sammanhang medan vissa bara har det ibland. Självförtroende kan också vara något som kommer och går. Allt beroende på hur tex ”dagen” är eller vad som händer och sker i livet. Kanske en person upplever sig väldigt stark en period av sitt liv för att sen övergå till det motsatta p.g.a. något tråkigt som inträffat. Det viktiga att komma ihåg är att självförtroende inte kommer av sig själv. Ett gott självförtroende hänger ihop med att prestera något. För att hålla självförtroendet uppe måste du jobba mycket med dig själv och hela tiden utsätta dig själv för nya prövningar. Ett bra självförtroende betyder inte att du har en bra självkänsla. Man kan dölja en låg självkänsla genom att tex bli väldigt duktig på något.
Självbild
Är den inre bild du har av dig själv, den påverkar hur du talar, hur du lyssnar, vad du säger. Självbilden påverkas av din självkänsla och självförtroende. Självbilden kan tex bero på din uppväxt, dina intressen, umgänge, utbildning och dina värderingar.
Vilja leva
Den sista beståndsdelen av självkänslan är viljan att leva. Lev, inte bara överlev. Sätt målbild, massa delmål.
Alla kan växa samtidigt.
8 tips för bättre självkänsla
1. Låt din kropp bli din bästa vän
Bete dig mot din kropp som du gör mot någon du tycker om. Arbeta med kroppen i stället för mot. Då börjar du också ta bättre hand om den.
2. Vårda din kropp
Skriv ner allt du vill göra för att visa att du bryr dig om din kropp och när du tänker göra det. Det kan vara att beställa fotvård, gå till tandläkaren, gå på massage, ta avslappnande bad i väldoftande oljor, smörja in huden med sköna krämer, dra ner på arbetstakten eller ta en skogspromenad.
3. Bli medveten om och tänk mer på enskilda kroppsdelar
Fråga dig till exempel: Vilken musik längtar öronen efter att få höra? Var gillar fötterna bäst att få promenera? Hur vill håret känna sig? Vad vill händerna beröra eller skapa? Vilka dofter vill näsan känna eller vilken dans längtar dina höfter att få röra sig till?
4. Städa i garderoberna
Släng eller ge bort allt som är för litet, för stort, för gammalt eller sådant du aldrig använder. Det troliga är att det inte kommer till användning. Du får snarare dåligt samvete och känner dig missnöjd.
5. Köp de kläder du vill ha nu
Vänta inte tills du gått ner i vikt, till exempel, utan skaffa de snygga kläder och underkläder som du längtar efter nu och i den storlek du har nu. Då känner du dig både fräschare och snyggare.
6. Lyssna på och bli medveten om vad du säger om dig själv
Kritiserar eller nedvärderar du dig själv med ord som ”det är ingen idé, jag klarar det inte” eller ”jag är så fet/ful/mager och dum i huvudet”. Eller ”jag hatar mitt utseende”. Hur skulle du reagera om din partner eller bästa vän sade detsamma om sig själva? Du skulle sannolikt inte hålla med dem. Tänk på det nästa gång du kritiserar dig själv.
7. Ta inte åt dig negativa kommentarer
Sålla bort kommentarer, åsikter och kritik från andra människor om det inte är konstruktivt eller kan vara användbart för dig.
8. Jaga dina ”Energivampyrer”
Försök komma på allt som suger ut din tro på dig själv, som trycker ner dig och gör dig svag, maktlös, urlakad och deppig. När du blir medveten om och får insikt om vad det är kan du lättare göra dig av med det.
Tips till självhjälp i barnfamiljen.
Tänk stort och smått.
Sätt regler, struktur och gränser. Ordet regler låter hårt men det handlar enbart att man inte kastar skräp på golvet, tar undan sin disk mm. helt vanligt hyfs. Struktur handlar om vanor, ingen människa gillar förändringar till vardags. Gränser handlar om vad man säger till varandra och att man inte tex låter barn slåss. Finns inget som heter syskon bråk som handlar om handgemäng.